Åttondeklassarnas matteresultat har förbättrats
Timmsstudien
Timsstudien, som mäter kunskapsnivån i naturvetenskap och mattematik, visade på att Åttondeklassare har blivit bättre. Detta är en glad nyhet.
Dock kan man upptäcka att resultatet är sämre än under nittiotalet, då uppgifterna centralstyrdes. Man ställer sig nu frågan om lärarna utformar ett för enkelt prov nu när kommunerna själva får tolka hur provet ska utformas. (Källa Dagens nyheter).
Så kan du bli bättre på matte
Mattematik kan vara utmanande och kännas svårt. Tal kan vara svåra att lösa men fördelen med matematik är att ju mer man räknar desto enklare kan man lösa uppgifter. Övning ger färdighet så elever behöver träna mer för att enklare lösa uppgiften. Mattematik kan kännas tråkigt om man inte löser uppgifterna men roligare när man löser mattematiken.
Hopp för elever som möter svårigheter i mattematik
Mitt svagaste ämne var mattematik, allt annat kunde jag enkelt studera in och visste att jag kunde lära in mig allt inför läxa och prov. Vid en period fick jag ett sämre resultat och chockades av mitt resultat. Tacksam nog hade min lärare uppmärksammat detta och meddelande min mor resultatet vid ett kvartsamtal. Olycklig gick jag hem men med en engagerad mor som sammankopplade mig med en god vän till henne fick jag under några veckor studera extra mattematik. Det resulterade i att jag höjde mitt betyg nästkommande termin. Jag studerade senare år Naturprogrammet och valde som extra specialisering mattematik. Jag var bättre då på mattematik än någonsin. Jag har under åren undervisat i mattematik som vikarie då det saknats mattelärare. Det går att vara dålig i ett ämne och arbeta sig upp, kämpa sig ur sin svaghet och komma upp till en bättre nivå.
Tips-så bli du bätte på matte
Min bästa taktik för att nå resultat var att få en bra mattematiklärare, Lennart Polheimer, som jag har att tacka, men det går också att köpa en mattematikapp eller låna en mattematik bok på biblioteket.